vineri, 27 decembrie 2013

Monitorizarea la domiciliu a animalelor de companie cu diabet zaharat

Odata ce medicul veterinar confirma prezenta diabetului, acesta va prescrie probabil un tratament zilnic cu insulina pentru animalul de companie. Acesta este un prim pas important spre mentinerea sanatoasa a animalul, dar aceasta este doar o parte a ecuatiei. Pentru ca tratamentul sa fie un succes, trebuie  monitorizat cu atentie animalului de companie.
Aceasta monitorizare consta in a urmari zi de zi:
Daca observati cresterea consumului de alimente si a cantitatii de urina sau pierderea in greutate, contactati medicul veterinar.
Testul pentru glucoza
Intrebati medicul veterinar cat de des ar trebui sa efectuati un sumar de urina pentru determinarea glucozei. Unii proprietari de animale de companie vor trebui sa verifice o data pe zi, altele mai des. Prezenta glucozei in urina in cantitate mare in mod constant impreuna cu uriarea excesiva si cu bautul apei excesiv pot fi semne ca doza de insulina a animalului de companie are nevoie sa fie schimbata. Cu toate acestea, daca veti continua sa obtine citiri negative ale glucozei in urina, aceasta poate insemna ca animalul are o doza prea mare de insulina. In orice caz, consultati medicul veterinar.
Determinarea glucozei din sange 
Medicul veterinar poate efectua mai multe determinari ale glicemiei pe parcursul unei zile si astfel poate crea un grafic al acesteia. De exemplu, medical veterinar va incepe determinarea glicemiei dimineata inainte de injectarea insulinei, apoi va verifica nivelul acesteia din ora in ora pana la urmatoarea injectare.
Prea multa insulina poate determina hipoglicemie. In acest caz trebuie administrat rapid miere, sirop, chiar si zahar. Hipoglicemia poate pune viata animalului in pericol, asa ca invatati semnele si contactati medicul veterinar imediat in cazul in care animalul tau prezinta urmatoarele semne:
Chiar daca animalele de companie cu diabet zaharat par sanatoase, se pot dezvolta infectii ale tractului urinar si alte tulburari. De asemenea, proprietarul sa aiba la indemana o trusa medicala pentru efectarea rapida a glicemiei in caz de urgenta.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu